Voordelen van Gaming

Om de paar jaar trekt een nieuw videospelletje legioenen fans aan, trekt het de aandacht van de media en jaagt het ouders angst aan. SOCOM, een videospel waarin spelers probeerden een Navy SEAL te zijn, was het spel in het begin van de jaren 2000. Nu is het Fortnite, een overlevingsspel waarin het doel is om de laatste persoon te zijn die overeind blijft. In de media zijn berichten verschenen over kinderen die zo in Fortnite opgaan dat ze hun slaap opgeven om de hele nacht te spelen. Fortnite is zelfs door schooldistricten geblokkeerd op hun draadloze netwerken.

De positieve, negatieve en heilzame effecten van videospellen op tieners

Ouders maken zich misschien zorgen over het buitensporige gamen van hun kinderen, maar je zult misschien geschokt zijn als je hoort dat ze er juist baat bij kunnen hebben.

Videospellen zijn niet slecht voor de hersenen van je kind; in feite zijn ze een geweldige manier om zijn of haar geest actief te houden – met mate natuurlijk.

De American Psychological Association (APA) publiceerde in 2013 een studie waarin de verschillende voordelen van het spelen van videogames in vier categorieën werden ingedeeld: cognitief, motiverend, emotioneel en sociaal.

Gamen heeft vier voordelen: 1. Het verbetert de cognitieve functie.

Videospellen onderscheiden zich van passieve beeldschermactiviteiten zoals televisiekijken of film kijken door hun participatieve karakter. Om vooruitgang te boeken in games, moeten spelers hun aandacht richten, verbanden vinden en snel reageren. De American Psychological Association ontdekte dat kinderen die third-person shooter games zoals Fortnite spelen, op de volgende manieren profiteren:

een groter vermogen om hun aandacht sneller en nauwkeuriger te richten een snellere denk- en reactietijd te demonstreren en uit te voeren een grotere efficiëntie in neurale verwerking een toename in creativiteit vertonen
Terwijl u misschien denkt dat uw tiener catatonisch is, krijgt hij eigenlijk een geweldige cerebrale training!

Videospelletjes confronteren kinderen met moeilijkheden die snel moeten worden aangepakt om vooruitgang te boeken in het spel – we hebben het hier over beslissingen in een fractie van een seconde. Verrassend genoeg is aangetoond dat gamen kinderen met aandachts- en leerproblemen helpt. Problemen oplossen in snelle games vergt concentratie. Ze doen een beroep op cognitieve vaardigheden en functies die voor kinderen met deze aandoeningen soms moeilijk te begrijpen zijn. Het is zelfs zo dat slechts één uur spelen van een videospelletje het aandachtsvermogen van de hersenen kan verbeteren.

2. Verbeterd probleemoplossend vermogen

Denk eens aan de tijd dat uw kind leerde zijn schoenen te strikken of voor de eerste keer zonder zijwieltjes op een fiets probeerde te rijden. Waren ze verslagen omdat ze de vaardigheden niet meteen onder de knie hadden? Als je kind opgeeft wanneer het voor een taak staat, kunnen videospelletjes hem helpen een sterkere wil om te slagen op te bouwen.

Wanneer je iets goed volbrengt, houden de meeste mensen van een beloning, en videospellen bieden spelers snel plezier: het doel voltooien en doorgaan naar het volgende niveau. De meeste videospelletjes zijn echter niet zo eenvoudig, en spelers moeten problemen overwinnen en nieuwe vaardigheden aanleren om verder te komen. Deze vooruitgang is niet mogelijk zonder te falen. Zelfs kinderen die geneigd zijn moeilijke activiteiten op te geven, voelen zich aangetrokken tot games. Games zijn ontworpen om spelers te motiveren steeds opnieuw te falen totdat ze een vaardigheid hebben geperfectioneerd of een uitdaging hebben overwonnen. “Met name videospellen gebruiken falen als motivatieprikkel en bieden slechts af en toe mogelijkheden voor grootschalige prestaties,” aldus het APA-rapport.

3. Een boost in eigenwaarde

“Gamen kan een van de meest efficiënte en effectieve manieren zijn voor kinderen en tieners om gelukkige sensaties te ontwikkelen,” aldus de APA.

Ik heb ooit een zomer doorgebracht met het proberen te verslaan van een Nintendo-spel met twee van mijn buurtgenoten. Het was een lang en moeizaam proces, met veel hoogte- en dieptepunten. Maar uiteindelijk bereikten we het einde van het spel. Het avontuur was prachtig, en we waren allemaal trots op wat we hadden bereikt. Of de vaardigheden die we in games hebben geleerd nu nuttig zijn in de echte wereld of niet, trots zijn op wat je hebt bereikt is een heerlijk – en noodzakelijk – gevoel voor adolescenten. Het is een gevoel dat door het spelen van videospelletjes kan worden opgeroepen.

4. Verbeterde sociale vaardigheden

Gamen wordt door ouders soms verkeerd begrepen als een solitaire hobby. Gamen kan echter een zeer sociale activiteit zijn, vooral voor tienerjongens. Volgens het Pew Research-rapport Teens, Technology, and Friendships speelt de meerderheid van de jongens online videogames met hun vrienden. Onze kinderen zijn niet alleen wanneer ze online gamen, dankzij het internet. Velen van hen maken gebruik van teambuilding en coöperatieve spelvaardigheden om doelen te bereiken en ingewikkelde missies in hun games te voltooien.

Hoewel overmatig gamen in verband wordt gebracht met depressie, suggereert nieuw onderzoek dat dit niet het geval is wanneer onze kinderen met anderen spelen. In werkelijkheid bevordert gamen de vorming van vriendschappen tussen kinderen met sociale problemen die anders niet zouden bestaan, evenals mogelijkheden voor verbinding en inclusie.